Skanna gamla diabilder, montera om glaslöst eller inte?

Jag håller på med att skanna ett litet antal diabilder som har används vid gymnasieutbildning i norska.

Bilderna är märkta SR (Sverige Radio) och serien kallas ”By i Mörke” och är från 1976, de är ganska illa medfarna och har tappat en del färg…

Jag får ofta frågan när det gäller skanning av gamla diabilder, är det värt att montera om dem, bli det något bättre och ska man rengöra diabilder?. I detta inlägg kommer jag att visa några exempel på hur det kan se ut före och efter rengöring, efter ommontering utan glas och till sist en färdig bild med färgerna återställda.

Alla bilder som visas är skannade med Reflecta RPS7200 och i upplösningen 3600 dpi, programvaran som används för skanning är Silverfast Ai Studio.

Obs, alla bilderna går att dubbelklicka på för att visas i större storlek!

Glasad originalbild utan damm- och rep-borttagning  aktiverad, det finns en hel del smuts och repor som syns tydligt vid skanningen:

DarkVillage_NoClean

Som ovanstående utan rengöring av glasen, men damm- och rep-borttagningen iSRD i Silverfast aktiverad, funktionen är utmärkt på att ta bort defekter som de ovan och man har god kontroll på vad som tas bort samt det finns reglage för att justera hur aggressivt funktionen skall arbeta:

DarkVillage_NoClean_iSRD

De yttre glasytorna rengjorda med vatten och diskmedel, jag provade även med att rengöra glasytorna med aceton, men det gav ingen ytterligare effekt, mycket smuts är nu borta, men tittar man noga så är hela bilden täckt av ett nätverk av små repor. Ingen damm- och rep-borttagningen aktiverad:

Bilden monterad i glaslös diaram, ingen damm- och rep-borttagningen aktiverad, en gråaktig slöja lyftes från bilden och högdagrarna blev lite bättre:

DarkVillage_NoGlass

Som ovan men med damm- och rep-borttagningen aktiverad:

DarkVillage_NoGlass_iSRD

Några sista justeringar i Silverfast Ai, fårgerna fixas till med Auto CCR, multipla gråpunkter satta på bergen i bakgrunden, och en smula skärpa med funktionen oskarp mask (USM):

DarkVillage_NoGlass_iSRD_USM

Bilden blir riktigt bra för att vara nästan 40 år, reporna sitter på diabilden, inte på glaset, och damm- och rep-borttagningen fungerar väldigt bra. troligen är originalbilden en Kodak Ektachrome (?) som har reproducerats för skolbruk och har använts flitigt.

Slutsats: Om du ska montera om bilderna beror på användningen och skicket, damm- och rep-borttagningen (ex iSRD) fungerar bra, men vill du ha ut lite mer så kan en montering i glaslösa diaramar vara ett bra alternativ. Se till att förvara diabilderna damm och smutsfritt efteråt, eftersom diabilderna saknar de skyddande glasytorna nu.

/Mikael

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *